Od 1 lipca na antenie Kuchnia+ można oglądać program, w którym Jola Słoma i Mirek Trymbulak poszukują smaków morza na bursztynowym szlaku. Znani projektanci i zdeklarowani wegetarianie odwiedzają gdańskie restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych.
„Jesteśmy wegetarianami i dobrze wiemy, czym są ograniczenia kulinarne” – wyjaśnia Mirek Trymbulak. A Jola Słoma dodaje: „Kucharze uczą się smacznie ugotować, ale nie uczą się ograniczeń w kuchni. A to dziś nieodzowne, w obliczu coraz większej liczby osób uczulonych i na specjalnych dietach”. Stąd właśnie pomysł na wspólne gotowanie i stworzenie karty dań wegańskich i bezglutenowych, które zaspokoją nawet najwybredniejsze podniebienia. Program pokazuje problemy, z jakimi stykają się na co dzień wegetarianie w tradycyjnych restauracjach. Przełamuje również stereotypy oraz stanowi odpowiedź na wzrost świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania.
„Do wspólnego projektu ‘ATELIER SMAKU na szlaku bursztynowym’ zaprosiliśmy pięć gdańskich restauracji, które zachęciliśmy do wprowadzenia pewnych innowacji do swojego menu z myślą o osobach na diecie bezglutenowej z tendencją do wegańskiej” – mówi Mirek Trymbulak. Wspólnie z szefami kuchni restauracji Fellini i Kubicki, Gdańskiej, Malinowego Ogrodu, Pomodoro i Pellowski odkrywają wegetariańskie smaki morza oraz Światowej Stolicy Bursztynu. W efekcie powstają nowe wegetariańsko-bursztynowe dania: bursztynowa zupa, bursztynowy bigos, bursztynowe mufinki…
„Ze szlakiem bursztynowym jesteśmy związani nie tylko miejscem zamieszkania, ale także zawodowo: jako projektanci mody prezentujemy nasze kolekcje na Gali Mody i Bursztynu Amberif. Dlatego na początku każdego filmu pojawia się krótka historyjka o bursztynie: opowiadamy o Muzeum Bursztynu, największych na świecie targach bursztynu Amberif, pokazujemy wątek piłkarski i stadion inspirowany bryłą bursztynu, odwiedzimy znane ulice Mariacką i Długie Pobrzeże – miejsca, z których słynie bursztyn” – zapowiada Mirek Trymbulak.
„ATELIER SMAKU na szlaku bursztynowym” to telewizyjny cykl zrealizowany przez Sting Communication dla Canal + i emitowany w programie Kuchnia +. Jego pomysłodawcami są Jola Słoma i Mirek Trymbulak we współpracy z Biurem Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska. Pierwszy odcinek programu został wyemitowany 1 lipca. W tym tygodniu emitowany jest drugi z liczącej pięć odcinków serii.
Polecamy:
Restauracja Gdańska - Atelier Smaku na Bursztynowym Szlaku